цієї великодньої ночі замість того, щоб відвідати церкву і віддати належне Господеві та взяти, що беруть у цей день від нього, я переглянув у телебаченні три чудових фільми, які транслював не менш чудовий польський канал TVP Kultura (http://www.tvp.pl/kultura).
фільми називаються:
1) Хай помститься хоч одне з моїх очей (Niech pomszczę choć jedno z mych oczu — Pour un seul dt mes Deux yeux), документальний фільм режисера Avi Mograbi; Ізраїль , Франція, 2005 рік
біблійний Самсон не може перенести болю і кривди, що завдали йому вороги, і волає: "дай мені, Боже мій, ще тільки раз таку силу, щоб я за одним разом міг помститися на філістимлянах за моїх двоє очей" (Книга Суддів, 16, 28.). не минуло й кількох тисяч років після героїчного самогубства Самсона, а з ним і смерті кількох тисяч ворогів-філістимлян, як нащадки Самсона з чистим сумлінням кривдять палестинців: чоловіків, що добираються до праці, хворих жінок, які прямують до лікарні немовлят, зачиняють, ніби худобу, у загін під спекотним сонцем арабських школярів, котрі повертаються додому з навчання. режисер фільму, єврей, волає до євреїв-солдатів: "пустіть!" і у відповідь — нерозуміння: "хто ти такий?"
2) Ідіоти (Idioci — Idioterne), псевдодокументальний фільм режисера Lars von Trier; Данія, Швеція, Франція, Нідерланди, Італія, 1998 рік
група молодих людей забавляється в ідіотів на людях — шокує оточуючих, намагається викликати співчуття, розуміння або відразу. попросту відчувають щастя своєму житті. бути ідіотом простіше, ніж зображати нормального, щоб вижити серед інших "нормальних" людей. життя часто дає нам такі випробування, переживаючи які ми мусимо стати ідіотами, щоб цілком не здуріти
3) Ім’я троянди (Imię róży — Le nom de la Rose), художній фільм режисера Jean-Jacques Annaud; Франція, Італія, ФРН, 1986 рік
через якісь умовності, нічого не значущі речі, зокрема, книги, які не визнає середньовічна церква, відбуваються брутальні убивства, брехня, суд, страта
містична ніч, переплетіння містичного та реального на екрані — і ось висновок: ми — ідіоти! повноцінні ідіоти... тобто — цілковиті.
ми ідіоти у всьому, до чого торкаємось, на що кидаємо погляд, про що думаємо. якби ж ми навчилися (завжди!) бути ідіотами тільки за власний кошт!..